Helen Löndahl

Livets skörhet blev smärtsamt påtaglig när Helen Löndahl den 10 november oväntat togs ifrån oss, vi alla, som i något sammanhang mött och bemötts av denna sociala vänliga välvilliga pratglada själ. Helen blev 64 år.

Helen var en genuin människomänniska, inifrån uppenbart ledd av att finnas till och betjäna andra på sitt bästa sätt. Hon hade mod till förändring. Det visas bland annat genom hennes yrkesliv där andras välmående kom i fokus i alla Helens olika arbeten där service var en givande del.

Helen föddes i Skepparslöv, växte upp i Hammar och har som vuxen med familj bott i Åhus och nu senaste åren i Kristianstad. Hon var utbildad barnskötare och jobbade inom Kristianstads kommun både på dagis och fritids. Hon älskade att arbeta med barn och att se dem utvecklas. Tyvärr drabbades hon av tinnitus, vilket medförde nya yrkesval och flera arbetsplatser. 

Bland annat har Helen varit egen företagare som massageterapeut. Hon har ett par år skött Kristianstads ishockeyklubbs servering i ishallen, jobbat i köket på ÅhusGården och var nyligen värvad till att bli den kundmötande servande personen i Kagans satsning på mat i foodtruck. 

Helen blev Åhuspartiets första kvinnliga ordförande 2019 och har omvalts varje år sedan dess. Hon kom tidigt med i Åhuspartiet. Hon blev medlem 1995, ett år efter partiets bildande och första kommunfullmäktigeval. Hon stod på valsedeln i kommunvalet första gången 1998. Hon valdes in som ersättare i styrelsen 1999 och blev Åhuspartiets representant och ordinarie ledamot i Kultur- och fritidsnämnden efter valet 2002. Hon har därefter haft andra förtroendeuppdrag i parti och kommunpolitik. 

Helen var öppen för att finna nya lösningar, när det fanns bärande argument för det. Hon såg till sak, inte till vem som framförde ett förslag eller tanke. Innehållet och nyttan var vägledande. Hon var alltså en genuin sakpolitisk Åhuspartist – nu inriktad på hur nya steg kan tas för att utveckla partiet.

Bland Helens steg måste dansens nämnas. Helen älskade att dansa och särskilt till Thorleifs. Åtskilliga gånger i unga år var hon med och bar utrustning och annat åt dansbandet. Hon skötte även Thorleifs fanclub ett tag. 

På senare år har promenader med familjens hundar och på strand varit viktiga och uppskattade, då dansfötterna mer sällan fått möta dansgolv. 

Viktigast av allt i Helens goda hjärta var familjen, sambo Thomas och deras barn Josefin, Ted och Kajsa – på senare år utökade med familjer och barnbarn. Med kärlek, glädje och stolthet visade hon gärna bilder på nykomlingarna i familjeträdet.

Vi, vännerna i Åhuspartiet, är tacksamma för att vi fått åtnjuta Helens engagemang och under många år ta del av den fina goa person hon var. Tack Helen!

Åke Hultqvist,en av Åhuspartiets grundare