När politiker mötte föräldrar på möte 10 oktober gällande Yngsjö skolas framtid gavs ”Inga svar”! Självfallet frustrerande för frågeställarna.
Kristianstadsbladet 19 oktober 2024
INSÄNDARE
Kanske klokt av politikerna, just då. Svaret som de ska komma fram till är nämligen att bygga ut Yngsjö skola! När politikerna i Barn- och Utbildningsnämnden tar sitt beslut handlar det inte enbart om att skapa förutsättningar för elever att nu och i för framtiden ha möjlighet att gå mellanstadiet i Yngsjö. Det handlar i mångt och mycket också om orten Yngsjös fortsatta utveckling.
Är skolpolitiker beredda att ta ansvar för att demontera den attraktion för inflyttning som nu finns för Yngsjö? Att ha närhet till en skola är ett starkt, i vissa fall bärande, argument för unga familjer att flytta till Yngsjö.
Att en efter förutsättningarna väl utbyggd skola finns på en ort, även mindre ort!, stärker ortens livskraft. När en skola läggs ned eller utbudet minskar sjunker också en orts puls. Attraktiviteten försvagas. Befolkningen åldras. Servicen minskar eller i värsta fall försvinner. Arbetsplatser försvinner. Bland annat.
I Kristianstads kommun borde det vara ett prioriterat uppdrag att kreativt och positivt agera med medel och marknadsföring så att de mindre tätorterna och deras utbud kan bibehållas och stärkas. En kommun lever inte utan en syresättande levande landsbygd – som kontrast till och skön balans gentemot stad.
För Yngsjö är attraktionen just nu skolmässigt ett dilemma. Genom ny bebyggelse, och mer är på gång, ökar intresset för ort och omland. Naturen, läget nära havet, spelar in, men också småskaligheten och den sociala närheten. Skolan är en viktig del, ett nav, ett kitt, i samhället. Här finns en trygghet, för eleverna – och för deras föräldrar, praktiskt och känslomässigt.
Med en komplettering av skolan kan Yngsjö som samhälle fortsätta utvecklas. Fler flyttar in, skolan stärks, samhällslivet med föreningar, arbetsplatser och gemenskap och service stimuleras. Att ge möjligheter för fortsatt skolgång till och med årskurs 4-6 torde vara ett givet beslut. För skolpolitiker som kan och vågar se framåt.
Här finns en trygghet, för eleverna – och för deras föräldrar, praktiskt och känslomässigt.
Argument höjs att det finns plats för eleverna i Åhus och att det inte finns – i budget disponibla – pengar för en utbyggnad för mellanstadium i Yngsjö. Åhus expanderar också. På få år blir det platsbrist även där. Om det inte finns avsett utrymme i budgeten just nu för att bygga ut skolan i Yngsjö – så formas ju framöver nya budgetar! Ett första och vägvisande första välkomnande steg är en tillfällig lösning med paviljonger precis som på flera andra ställen tidigare.
Att skaffa fram nödvändiga medel för att ge mellanstadieeleverna i Yngsjö plats i sin skola till läsåret 2025/26 handlar om politisk vilja. Först av skolpolitikerna och sedan deras partikamrater.
Att satsa i livets början är rätt väg för att få ett gott och inkluderande samhälle. I Yngsjö känner alla alla. Alla elever blir sedda. Det bidrar bland annat till goda skolresultat, en omhändertagande gemenskap och låg, om ens någon, förekomst av skadegörelse. Skolan borde på så sätt ses som en förebild och ett föredöme – och ges möjligheter att kunna fortsätta och utvecklas så.
Sakpolitikerna
Åke Hultqvist, Yngsjö
Stefan Edenborg, Tollarp
Ulrik Jönsson, Åhus
Relaterade