Under cirka två års tid har Fritidsgårdens fyra rum på ovanvåningen i Tingshuset i Degeberga inte kunnat användas.
Kristianstadsbladet 10 april 2025
INSÄNDARE
Ungdomarna har inte tillåtelse att vara där och kommunen anger som anledning skyddsskäl eftersom ovanvåningen saknar utrymningsväg. Biljardrum, musikrum och rum för att chilla och att ”bara vara” står tomma, utan liv, puls och glädje.
Tingshuset är K-märkt. Möjligheterna att bygga om, göra ändringar, och anpassningar, är begränsade. Ansvariga i Kristianstads kommun, anställda och politiker, har inte – hittills! – ens försökt, att ta ansvar för att vidta åtgärder så att fritidsgården optimalt kan utnyttjas av traktens ungdomar.
Fullmäktigepartiernas ledande politiker måste inse att de genast måste agera. För en ung människa är livet just nu, nu! Det är nu som en ung person formas, socialiseras, lär sig vilka värden och normer som gäller och är eftersträvansvärda livet igenom.
En av de viktiga platser detta kan ske på är en fritidsgård där kloka uppmärksamma vuxna finns till hands, som vägledande, stödjande och seende. En fritidsgård kan bli en oas – och mognadsplats, på lämpligt avstånd från föräldrar, vars kanske nu upplevda störande ”klokheter” uppskattas, och ofta delas, först senare.
Vi i Sakpolitikerna anser att det är viktigt att satsa i livets början. De insatser som sker, och den intresserade omsorg och uppmärksamhet som ges, i en ungdoms, tidiga år är investeringar för en god framtid. En ung person som inte finner sig väl till rätta i samhället kan kosta flerfaldigt mer än kostnaden för att få till en fungerande fritidsgård i Degeberga.
Finns det politisk vilja? Ja, då torde även en K-märkning kunna hanteras genom att skapa en lämplig utrymningsväg på ett sätt som inte förminskar Tingshusets kulturhistoriska värde. En möjlig plats kan vara i förrådet på ovanvåningens sydvästra sida, där tre rum då kan bli brukbara för fritidsgården.
Via förrådets taklucka/-fönster kan en plattform och en utrymningstrappa ge den utrymningstrygghet som behövs. Enligt Sveriges ledande tillverkare Weland AB kostar denna investering knappt 200 000 kronor plus montering.
Kommunen måste omgående använda Tingshusets lokalresurser och därmed visa att de förstår värdet i och nyttan av att erbjuda sina ungdomar en plats att träffas och umgås på.
Sakpolitikerna, SAK
Åke Hultqvist, Yngsjö
Ulrik Jönsson, Åhus
Stefan Edenborg, Tollarp
Nick Ljungdahl, Fjälkinge
Relaterade