Intresserad av Sakpolitikerna? Bli medlem! Tycker Du – ungefär – som vi i Sakpolitikerna? Vill Du vara med och påverka hur politik ska bedrivas? Gå med! Bli medlem, aktiv eller passiv.
Medlemskapet kostar 200 kr per år.
Betala på konto i SHB 6766, 683 224 042 –eller bankgiro 5961‐8744
Välj en sida
Intresset för medborgarinflytande på mesta möjliga lagliga nivå ointressant för kf i Kristianstad! – Endast en ledamot var beredd att debattera!
När kommunfullmäktige behandlade Sakpolitikernas medborgarförslag ”Gör Kristianstad till en valkrets” tisdagen 6 maj var det endast Vänsterpartiets grtuppledare Mikael Persson som talade i ärendet. Han gav sitt stöd åt förslaget. Övriga ledamöter i fullmäktige var helt passiva.
Tyvärr publicerade Kb/NSk vår insändare först tre dagar efter beslutet, fredag 9 maj. Kanske hade någon ytterligare – from förhoppning! – ställt sig bakom vårt förslag.
Insändaren finns att läsa här!
Är det verkligen endast V som strävar efter demokrati i Kristianstad?
Medborgarförslag
Visas den enskilde kommuninvånaren berättigad respekt när politiker i Kristianstads kommun väljer att besluta om att väljares vilja inte ska få kunna få genomslag på lägsta lagliga nivå?
Vi anser det inte. I ett medborgarförslag har vi därför föreslagit att kommunen ska vid val till kommunfullmäktige gå från två valkretsar till en. Då följs Vallagens grundregel att kommunen är en enda valkrets.
Vid valet 2018 tillämpades för första gången den ändring som riksdagen 2015 beslutat om att småpartispärr skulle införas även vid kommunalval. Spärren sattes till två procent. Kommuner med fler än 36 000 röstberättigade kunde dock välja att ha två eller fler valkretsar och då blev spärren tre procent.
Inför valet 2018 valde 25 av dessa 45 större kommuner att vara en valkrets. Vid valet 2022 hade ytterligare sex röststora kommuner sett fördelar med att bestå av endast en valkrets. Kvar är 14 kommuner med två eller fler valkretsar. En av dem är Kristianstad. Tyvärr.
När Valnämnden behandlade vårt medborgarförslag beslöt den att föreslå kommunstyrelsen, ks, att avslå förslaget. Det argument som angavs var att ”En valkrets kan försvaga det politiska mandatet och riskera instabilitet i den ekonomiska hushållningen på både kort och lång sikt.”
Vi ser fram emot att vid kf:s sammanträde tisdag 6 maj få en detaljerad redogörelse för hur påstådda ”försvagning” och ”instabilitet” påverkar kommunen!
Eftersom Valnämndens svar blott var ett bekvämt politiskt tyckande bad vi via en enkät till samtliga de 31 kommuner som gått till en valkrets om att få deras argument och erfarenheter. Svarstiden var kort. 19 kommuner gav i tid sina svar och vissa bifogade handlingar, därefter ytterligare två. En sammanställning av svaren blev en del i vårt svarsyttrande till Valnämnden.
”Argumentet var och är inget annat än ”vackert” formulerat nonsens.”
För att testa klokskapen i Valnämndens argument hos andra kommuner tog vi med det i vår enkät. Vi delade upp argumenten i två. Ingen kryssade i dem. I telefonsamtal där dessa argument togs upp bemöttes de med förvåning och svar: ”Nej!”
Argumentet var och är inget annat än ”vackert” formulerat nonsens.
När ks behandlade vårt förslag yrkade Mikael Persson, V, som den ende bifall till medborgarförslaget. Han reserverade sig skriftligen mot ks beslut om avslag. ”Genom att bifalla medborgarförslaget och införa en valkrets istället för dagens två skulle fler partier ges en möjlighet till representation i fullmäktige, vilket hade varit positivt för det demokratiska samtalet i kommunen”, anförde han.
Mikael Persson var uppenbart den ende som – stabilt – förstår att mångfald av tankar och partier är till nytta för demokrati och kommun. Kan den klokt resonerande Mikael Persson få stöd i kf av andra som ser att det är demokratiskt respektfullt att flytta beslutanderätt så nära invånarna som det är lagligt möjligt?
I kf 20 september 2017 ställde sig utöver V även M, Kd, Mp och Åhuspartiet bakom förslaget om en valkrets. Gör M och Kd det även denna gång? Kan L och C göra som partikamrater i andra kommuner? Säga ja till en valkrets!
Är S och SD demokrater enbart i partinamnet eller är de också beredda att visa hänsyn och respekt för väljarnas vilja för Vallagens lägsta nivå?